listopad - plíce...

01.11.2016 07:12

PLÍCE...

Listopad – měsíc, kdy se vyskytují první ranní mrazíky, listí ze stromů výrazně opadává a příroda se utišuje. Stahují se k nám vrány a my máme potřebu být více doma.

V tomto období bychom se měli více naučit hospodařit s naší energií, stejně tak, jak to můžeme sledovat v přírodě. Začínají se více projevovat deprese, strachy a špatná nálada. Podle čínské medicíny je elementem podzimu kov a z orgánů ke kovu přiřazujeme právě plíce v listopadu, tlusté střevo v prosinci.

Jak se oslabení plic projevuje?

Mezi typické projevy patří nemožnost se nadechnout, dušnost, kašel, výrazná únava, bušení srdce, vysychání pleti, i těžší onemocnění, jako astma a zápal plic. Pokud máte zahleněné plíce, máte zanesená a zahleněná střeva. Na úrovni duševní je to neschopnost nebo nechuť komunikace a smutná nálada.

Jak dostaneme plíce do rovnováhy?

V této době bychom měli chodit spávat brzo a vstávat s východem slunce. Je důležité shromažďovat naši duševní i fyzickou energii, která bude potřebná v zimních měsících. Sledujme, jak to dělá příroda, ve které už nic nepučí, ale naopak se vše stahuje do země. Shromažďuje si potřebnou vodu ke kořenům stromů. Stromy pouští své listy a uchylují se do svého nitra.

Pozornost směřujme na nás, ne na vnější svět. I přes to, že venkovní počasí nás už neláká ven, je potřeba často pobývat venku, vyhýbat se zakouřenému prostředí a nočním aktivitám. Plíce souvisí s dýcháním, je proto vhodné zařadit nějaké dechové techniky. Ne nadarmo se říká, že bez dechu není života.

Na duševní úrovni charakterizují plíce schopnost naší otevřené komunikace, toleranci, umění čistě přijímat i dávat a svobodu se nadechnout. Někdy je těžké určité situace skutečně „rozdýchat“. Astma je typické nerovnováhou mezi dáváním a braním. Astma nás dusí, i když je kolem pro všechny vzduchu dost.

Je potřeba se naučit přijímat = možnost volně se nadechnout do celých plic a dávat = čistě vydechnout to krásné v nás.

Jaké potraviny nám pomohou posílit naše plíce?

K podzimu patří sucho, proto je vhodné zařadit více potravin, které nám dodají tělesné šťávy. Z obilovin je ideální natural rýže, oves a tzv.Jobovy slzy. Z luštěnin nejvíce hnědá čočka, bílé fazole a tofu.

Jako zelenina je vhodná například bílá ředkev, bílé zelí, kedlubna, pórek, mrkev, kvašená zelenina,cibule, křen nebo česnek. Z ovoce hruška, hrozny, jablka, sušené švestky, meruňky a datle. Koření, které nás zahřeje – skořice, fenykl, anýz, kmín, lékořice, koriandr nebo zázvor.

Jsou vhodné houby, vlašské ořechy, med, mátový a šípkový čaj, a obecně čaje, které posilují plíce a průdušky – jitrocel, mateřídouška, měsíček, plicník, přeslička, kopřiva, rdesno ptačí, řebříček. Taktéž nám pomohou výtažky z bylin jako je lichořeřišnice nebo echinacea. Na podporu odkašlávání je vhodná i lékořice. V lidovém léčitelství se doporučovalo žvýkat kořen puškvorce.

Mléčné výrobky se snažíme až do jara úplně vypustit, vnáší do těla chlad a zahleňují nás, stejně tak bílá mouka. Vyřaďte kávu (kromě obilné) a černý čaj. Zvyšte příjem potravin bohatých na přírodní vitamin C a hořčík, který uvolňuje stáhnuté průduškové svaly.

Jak na nachlazení a chřipku si můžete přečíst v tomto článku.

Naučme se s láskou přijímat vše, co nám život přináší a s důvěrou a otevřeností předávat vše dál. Svobodně dýchejme a užívejme náš život.

zdroj: http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/category/rocni-obdobi/